Pavillonens historie

Sangerindepavillonen i Viborg blev grundlagt i 2006 af Kirsten Kühnel med hjælp fra blandt andre Viborg Kommunes kulturforvaltning.

Kirstens ide var at skabe en forestilling over den historiske sangerindepavillon tradition som den er kendt fra København. Pavillonen i Viborg fik succes og spillede i årene fra 2006-2011.

I 2011 havde pavillonen den sidste forestilling med Kirsten Kühnel som teltholderske. På det tidspunkt havde pavillonen spillet fem sæsoner og der var brug for at puste ud.

Efter fem års pause begyndte både Kirsten Kühnel og Christina Steenberg Juul at drømme om at genstarte Viborgs pavillon. Christina havde deltaget i en række forestillinger som sangerinden Lulu Lamseben. Christina og Kirsten lærte hinanden at kende i Viborgs amatørteaterliv. De blev i en årrække svigermor og svigerdatter, men er senere endt i et tættere “venindeforhold”.

Da de to kvinder undersøgte mulighederne måtte de erkende, at meget lidt var som i de gode gamle dage på den administrative front, så det tog lidt tid at finde den helt rigtige form. Den 10. oktober 2016 kunne stiftelsesdokumenterne dog underskrives for den nyoprettede forening Sangerindepavillon Viborg og arbejdet med en genrejsning af pavillonen kunne tage sin begyndelse. I foråret 2017 blev en trup samlet med både gamle og nye ansigter, og i sommeren 2017 kunne Sangerindepavillonen igen trække teltdugen til side.

I processen fra 2016 til 2017 blev Kirsten Kühnel, som på daværende tidspunkt var fyldt 79 år syg, og det svækkede helbred fik Kirsten til at trække sig i baggrunden og lade sig pensionere fra pavillonen. Hun vedblev dog som formand frem til foråret 2018 og deltager nu som fast publikum og pavillonens hjerte.

Christina Steenberg Juul har dermed overtaget rollen som teltholderske fra 2017 og frem, og har i dag en stærk bestyrelse i ryggen.

 

En inspirerende tradition

Sangerindepavillon-traditionen startede i 1820’erne, hvor tyrolske sangere og sangerinder underholde på de Københavnske beværtninger. Langsomt blev det tilpasset til danske forhold. Sangerinderne blev danske, og der blev skrevet danske viser. I slutningen af 1800 tallet toppede traditionen. På det tidspunkt var der flere hundrede Sangerindepavilloner i- og omkring København. I dag har vi Bakkens Hvile tilbage som den sidste overlevende pavillon. Bakkens Hvile blev etableret i 1877 på Bakken og kunne dermed fejre 140 års jubilæum i 2017.

Sangerindepavillonens viser er ofte pikante og så kan der optræde historiske skikkelser og steder. Du kan eksempelvis høre om Doktor Kinsey,  om beværtningerne Wivel og Nimbserne, om skoven ved Charlottenlund, komme på visit hos Lillemor på Lyngbyvej, elske nogen til “Ivigtut” og meget, meget mere.

Tidligere teltholderske Kirsten Kühnel får buket af teltholderske Christina Steenberg Juul ved Sangerindepavillonens premiere 2017
Kirsten får en buket for hendes store arbejde. Premieren 2017.